Pełny tekst orzeczenia

Sygn. akt KIO/UZP 1274/08

WYROK
z dnia 21 listopada 2008 r.

Krajowa Izba Odwoławcza - w składzie:
Przewodniczący: Renata Tubisz
Członkowie: Barbara Bettman
Stanisław Sadowy
Protokolant: Magdalena Pazura

po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 19 listopada 2008 r. w Warszawie odwołania
wniesionego przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Wanda-Lech” Sp. z o.o.,
ul. Niedurnego 13, 41-710 Ruda Śląska od rozstrzygnięcia przez zamawiającego
Kompania Węglowa S.A., ul. Powstańców 30, 40-039 Katowice protestu z dnia 10
października 2008 r.

przy udziale XXX zgłaszającego przystąpienie do postępowania odwoławczego XXX po
stronie odwołującego się oraz XXX - po stronie zamawiającego*.

orzeka:
1. Oddala odwołanie.


2. kosztami postępowania obciąża Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Wanda-Lech” Sp.
z o.o., ul. Niedurnego 13, 41-710 Ruda Śląska
i nakazuje:

1) zaliczyć na rzecz Urzędu Zamówień Publicznych koszty w wysokości 4 064 zł
00 gr (słownie: cztery tysiące sześćdziesiąt cztery złote zero groszy) z kwoty

wpisu uiszczonego przez Przedsiębiorstwo Wielobranżowe „Wanda-Lech”
Sp. z o.o., ul. Niedurnego 13, 41-710 Ruda Śląska,

2) dokonać wpłaty kwoty 00 zł 00 gr (słownie: XXX) przez XXX na rzecz XXX,
stanowiącej uzasadnione koszty strony poniesione z tytułu XXX,

3) dokonać wpłaty kwoty 00 zł 00 gr (słownie: XXX) przez XXX na rzecz Urzędu
Zamówień Publicznych na rachunek dochodów własnych UZP,

4) dokonać zwrotu kwoty 15 936 zł 00 gr (słownie: piętnaście tysięcy dziewięćset
trzydzieści sześć złotych zero groszy) z rachunku dochodów własnych Urzędu
Zamówień Publicznych na rzecz Przedsiębiorstwo Wielobranżowe
„Wanda-Lech” Sp. z o.o., ul. Niedurnego 13, 41-710 Ruda Śląska.



U z a s a d n i e n i e

Ogłoszenie o zamówieniu ukazało sie w dniu 04.10.2008r. w Dzienniku Urzędowym
Wspólnot Europejskich pod nr 2008/S 193 - 255548.

Przedmiotem zamówienia w trybie przetargu nieograniczonego o nr 3372978/01 jest
Dostawa bonów żywieniowych na realizację posiłków profilaktycznych w okresie 12 miesięcy
oraz zapewnienie realizacji tych bonów w punktach (placówkach) handlowych
i gastronomicznych dla pracowników Kompanii Węglowej S.A. Oddział KWK "Halemba-
Wirek"

Zamawiającym jest Kompania Węglowa S.A. ul. Powstańców 30 , 40 - 039 Katowice zwany
dalej “Zamawiającym”

W dniu 10 października 2008 r. Przedsiębiorstwo Wielobranżowe 'WANDA-LECH Sp. z o.o.,
41·71O Ruda Śląska ul. Niedurnego 13 zwany dalej “Odwołującym” złożył protest wobec
treści ogłoszenia o zamówieniu zarzucając :

1. brak zastrzeżenia, że realizacja posiłków profilaktycznych powinna być zgodna
z postanowieniami wydanego na podstawie art. 232 k. p. Rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. 1996r. Nr

60, poz. 279), zwanego dalej rozporządzeniem, pomimo że Zamawiający jest zobowiązany
do wydawania przedmiotowych posiłków zgodnie z przywołanymi przepisami,

2.sprzeczność określonych w ogłoszeniu przetargowym warunków z cytowanym
rozporządzeniem polegającymi w szczególności na tym, że:

1) zamawiający nie zastrzegł, aby posiłek lub produkty, z których uprawniony
pracownik samodzielnie przygotuje posiłek, zawierały 50-55 % węglowodanów, 30 - 35 %
tłuszczów, 15 % białek oraz posiadały wartość kaloryczną około 1000 kcal, tym samym
zamawiający dopuścił możliwość dostarczenia posiłków lub produktów
o innych niż prawidłowe wskaźniki kaloryczności i wartości odżywczych, co jest sprzeczne
§ 2 ust. 1 rozporządzenia i dodatkowo powoduje, że oferty będą dotyczyć różnych
jakościowo produktów i nie będą przez to porównywalne,

2) zamawiający dopuścił jako formę dokumentowania dostaw bonów na posiłki
profilaktyczne lub wydanie produktów do ich przygotowania w formie not księgowych,
pomimo, że dostarczanie przez podmioty zewnętrzne posiłków profilaktycznych lub
produktów do ich przygotowania objęte jest regulacją zawartą
w ustawie z dnia 11 marca 2004 roku o podatku dochodowym od towarów i usług (Dz. U. Nr
54, poz. 535 ze zm.), co skutkuje obowiązkiem dokumentowania tych czynności fakturami
VAT, ponadto noty księgowe nie muszą mieć szczegółowo wyspecyfikowanych pozycji, co
jest sprzeczne z § 2 ust. 1 rozporządzenia, gdyż zamawiający pomimo ciążącego na nim
obowiązku nie będzie kontrolował czy uprawniony pracownik otrzymał posiłek profilaktyczny
lub produkty do jego przygotowania o prawidłowych wskaźnikach kaloryczności i wartościach
odżywczych,

3) zamawiający nie zastrzegł, aby oferenci posiadali wynikające z art. 61 ustawy z dnia
25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz. 1225)
zatwierdzenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do wykonywania
działalności objętej przedmiotem przetargu, jako działalności polegającej na wprowadzaniu
do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów
Inspekcji Weterynaryjnej,

4) zamawiający określił w pkt X.l b SIWZ jako możliwy obszar działania punktów
gastronomicznych lub handlowych obszar miasta Ruda Śląska, co jest sprzeczne z § 2 ust. 2
rozporządzenia ponieważ tak określony obszar (ze względu na swoją rozległość) faktycznie
uniemożliwia uprawnionym pracownikom spożycie posiłku lub otrzymanie odpowiednich

produktów do jego przygotowania w czasie godzin pracy, chociaż zamawiający powinien
dopuścić tylko tych oferentów, którzy posiadają punkty zlokalizowane w bliskiej odległości
od· miejsca wykonywania przez pracownika pracy lub będą wydawali posiłki lub produkty
niezbędne do ich przygotowania w lokalu udostępnionym przez zamawiającego na terenie
zakładu pracy,

5) zamawiający, określając w pkt X.l b definicję placówki handlowej, bezpodstawnie wyłączył
z jej zakresu znaczeniowego te placówki, w stosunku do których występuje ograniczona
dostępność konsumentów, tym samym wyłączył możliwość działania palcówek, które
poprzez swoje umiejscowienie na terenie zakładu pracy zamawiającego mają ograniczoną
dostępność klientów tylko do pracowników zamawiającego, co oznacza, że zamawiający
wyłączył najbardziej prawidłową formę wydawania uprawnionym pracownikom produktów do
przygotowania posiłków profilaktycznych w miejscu i czasie ich pracy,

6) zamawiający dopuścił w pkt X.l b SIWZ możliwość realizowania bonów
w ogólnodostępnych punktach gastronomicznych lub handlowych bez konieczności
wydzielenia odrębnych stanowisk z odrębną kasą rejestrującą, co jest sprzeczne z § 2 ust. 1
rozporządzenia ponieważ uprawnieni pracownicy będą mogli spożywać posiłki lub będą
otrzymywali produkty, które nie będą spełniały prawidłowych wskaźników kaloryczności
i wartości odżywczych, co więcej w przypadku wydania produktów nie muszą to być nawet
produkty żywnościowe, tym samym zamawiający nie ma żadnego nadzoru nad sposobem
realizacji ciążącego na nim obowiązku dostarczenia posiłków profilaktycznych lub produktów
do ich przygotowania, skoro wykonawca nie będzie musiał szczegółowo wyspecyfikować co
dany pracownik otrzymał za dostarczony bon,

7) zamawiający postawił w pkt XII.4 SIWZ warunek, że bony na posiłki profilaktyczne muszą
mieć co najmniej miesięczny okres ważności, przez co zamawiający dopuścił możliwość ich
kumulacji, co jest niezgodne z § 6 ust. 1 rozporządzenia nakazującego, aby posiłki były
wydawane uprawnionym pracownikom tylko i wyłącznie w dniach wykonywania przez nich
prac uzasadniających ich wydanie,

8) zamawiający nie zastrzegł, aby bony na posiłki profilaktyczne były imienne przez co mogą
one być wykorzystane przez inne osoby niż uprawnieni pracownicy, a nawet mogą być
przedmiotem obrotu, co jest sprzeczne z ideą posiłków, które mają rekompensować
wyłącznie uprawnionemu pracownikowi uciążliwość jego pracy ze względu na wysiłek
fizyczny, temperaturę czy miejsce wykonywania pracy,

9) sprzeczność postanowień pkt. X.l b z pkt XII.2 SIWZ ponieważ zamawiający raz wymaga
aby oferenci dysponowali siecią placówek na terenie województwa śląskiego, a raz na
terenie miasta Ruda Śląska,

10) przyjęta przez zamawiającego formuła dostarczenia bonów na realizację posiłków
profilaktycznych lub produktów do ich przygotowania przy uwzględnieniu ww. zastrzeżeń
oraz okoliczności, że zamawiający utożsamia bony z bonusami, w rzeczywistości oznacza,
że zamawiający zmierza do wydania pracownikom w formie znaków legitymacyjnych
ekwiwalentu pieniężnego, co jest sprzeczne z § 8 rozporządzenia.

Określone w ogłoszeniu warunki realizacji bonów na posiłki profilaktyczne oznaczają, że
w rzeczywistości będzie realizowane inne świadczenie niż posiłki profilaktyczne, co
skutkować będzie koniecznością opodatkowania i oskładkowania takich świadczeń.
Mając na uwadze powyższe, wnosimy o skorygowanie warunków ogłoszonego przetargu
przy uwzględnieniu zgłoszonych zarzutów.

Przedsiębiorstwo Wielobranżowe "Wanda-Lech" Sp. z o.o. jako firma działająca w branży
gastronomicznej oraz sprzedaży hurtowej i detalicznej produktów spożywczych oraz
aktualnie realizująca również dla zamawiającego posiłki profilaktyczne jest zainteresowana
przystąpieniem do przetargu i złożeniem oferty w zaskarżonym postępowaniu, przez co
posiada interes prawny, o którym mowa w art. 179 cyt. wyżej ustawy, do złożenia niniejszego
protestu.



W dn. 23.10.2008 r. Zamawiający rozstrzygnął protest w sposób następujący:

1. uznaje w zakresie zarzutu dotyczącego obowiązku sprawowania nadzoru nad
sposobem realizacji bonów żywieniowych

2 oddala w pozostałym zakresie

i równocześnie stwierdza, iż brak jest przesłanek unieważnienia przedmiotowego
postępowania, a postępowanie nie jest obarczone wadą uniemożliwiającą zawarcie ważnej
umowy w sprawie zamówienia publicznego.

Zamawiający uzasadnił w następujący sposób swoją decyzję :

1. Zamawiający w istocie nie zamieścił w SIWZ zastrzeżenia, że realizacja posiłków
profilaktycznych powinna być zgodna z postanowieniami wydanego na podstawie art. 232
Kodeksu pracy Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku (Dz. U. nr 60 poz.
279) w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów, jednakże wynika to z faktu, iż
przedmiotem zamówienia jest dostawa bonów żywieniowych, a nie posiłków
profilaktycznych. Wobec powyższego zarzut jest bezzasadny.

2. Sprzeczność określonych w ogłoszeniu warunków z Rozporządzeniem Rady Ministrów
z dnia 28 maja 1996 roku (Dz. U. Nr 60, poz. 279) w sprawie profilaktycznych posiłków
i napojów:

1) Zarzut dotyczący braku zastrzeżenia w SIWZ, aby posiłek lub produkty, z których
uprawniony pracownik samodzielnie przygotuje posiłek zawierały 50-55 % węglowodanów,
30-35 % tłuszczów, 15 % białek oraz posiadały wartość kaloryczną około 1000 kcal, jest
bezzasadny. Brak takiego zapisu wynika z tego, iż przedmiotem zamówienia jest dostawa
bonów żywieniowych, a nie przygotowywanie i wydawanie gorącego posiłku, bądź zestawów
śniadaniowych.

2) Zarzut dotyczący form dokumentowania dostaw bonów na posiłki profilaktyczne w formie
not księgowo-obciążeniowych Zamawiający uznaje za bezpodstawny. Zgodnie z SIWZ
przedmiotem zamówienia jest dostawa bonów żywieniowych na realizację posiłków
profilaktycznych w okresie 12 miesięcy oraz zapewnienie realizacji tych bonów w punktach
handlowych i gastronomicznych dla pracowników KW S.A. Oddział KWK Halemba-Wirek.
Jak wynika z powyższego postępowaniem przetargowym objęta jest dostawa bonów na
posiłki profilaktyczne, a nie dostawa towarów w formie posiłków profilaktycznych lub
produktów do ich przygotowania. Bon z zasady pełni funkcję płatniczą i umożliwia nabycie
towarów do określonej kwoty. Należy go zatem postrzegać jako kwit służący do nabycia
danych produktów. Zatem bonu nie można zaliczyć do towarów w rozumieniu ustawy o VAT.
Zgodnie bowiem z art. 2 pkt 6 ustawy o VAT przez towary rozumie się rzeczy ruchome, jak
również wszelkie postacie energii, budynki i budowle lub ich części, będące przedmiotem
czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, które są wymienione
w klasyfikacjach wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, a także grunty.
Mając powyższe na uwadze, należy zatem stwierdzić, iż dostawa bonów żywieniowych na
realizacje posiłków profilaktycznych nie podlega opodatkowaniu podatkiem od towarów
i usług. Wskazać należy, iż zgodnie z art. 106 ust. 1 ustawy, podatnicy, o których mowa wart.
15, są obowiązani wystawić fakturę stwierdzającą w szczególności dokonanie sprzedaży,

datę dokonania sprzedaży, cenę jednostkową bez podatku, podstawę opodatkowania,
stawkę i kwotę podatku, kwotę należności oraz dane dotyczące podatnika i nabywcy. Przepis
ten nakłada na podatników obowiązek wystawienia faktury VAT w przypadku dokonania
czynności podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług. Dostawa bonów
żywieniowych nie powoduje powstania obowiązku podatkowego w zakresie podatku od
towarów i usług, w związku z czym czynność ta nie skutkuje obowiązkiem wystawienia
faktury VAT. Oznacza to, że nota księgowa jest właściwym dowodem dla udokumentowania
w/w czynności. Zatem zarzut w kwestii dotyczącej dokumentowania dostawy bonów
żywieniowych w formie not księgowych należy uznać za bezzasadny.

3) Przedmiotem zamówienia jest dostawa bonów żywieniowych na realizację posiłków
profilaktycznych. Wykonawcy biorący udział w postępowaniu powinni być emitentami znaków
legitymacyjnych, które następnie realizowane będą przez beneficjantów (pracowników)
w punktach (placówkach) handlowych i gastronomicznych. Wobec powyższego zarzut
dotyczący, obowiązku posiadania przez Wykonawców biorących udział w przedmiotowym
postępowaniu zatwierdzenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do
wykonywania działalności polegającej na wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia
zwierzęcego, wynikającego z art. 61 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie
żywności i żywienia (Dz. U. nr 171 poz. 1225) jest bezzasadny, z uwagi na to, iż nie dotyczy
przedmiotu zamówienia.

4) Zarzut dotyczący sprzeczności określenia przez Zamawiającego SIWZ pkt X ppkt l
b) obszaru działania punktów gastronomicznych i handlowych z § 2 ust 2 Rozporządzenia
Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku (Dz. U. nr 60 poz. 279) w sprawie profilaktycznych
posiłków i napojów jest bezzasadny. Zamawiający w Warunkach wymaganych od
Wykonawców ubiegających się o zamówienie publiczne w pkt X l b) SIWZ postawił warunek
dysponowania siecią punktów ((placówek) handlowych i gastronomicznych akceptujących
bony żywieniowe, oferujących w sprzedaży produkty spożywcze i gotowe posiłki na terenie
Miasta Ruda Śląska. Zgodnie z treścią Rozporządzenia pracodawca zapewnia pracownikom
zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze
względów profilaktycznych, w formie jednego dania gorącego. W § 2. ust. 2 cytowanego
rozporządzenia ustawodawca przewiduje dwie możliwości realizacji zobowiązania,
w przypadku gdy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na rodzaj
wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, tj.: a) korzystanie z
takich posiłków w punktach gastronomicznych, b) przyrządzanie posiłków przez pracownika
we własnym zakresie z otrzymanych produktów. Rozporządzenie nie określa w jakiej

odległości od miejsca wykonywania pracy przez pracownika powinny być zlokalizowane
punkty handlowe, z których pracownik przyrządzi posiłek we własnym zakresie.
Ponadto należy podkreślić, iż specyfika pracy w górnictwie, pracowników zatrudnionych
w warunkach szczególnie uciążliwych, którym przysługuje prawo do posiłku profilaktycznego,
często uniemożliwia, również ze względów organizacyjnych, sposobność spożycia gorącego
posiłku w czasie pracy.

5) Zamawiający stwierdza, iż nie ma potrzeby wydzielenia odrębnych stanowisk z odrębną
kasą rejestrującą w celu realizacji bonów w placówkach handlowych i gastronomicznych
wobec powyższego zarzut Protestującego, dotyczący konieczności wprowadzenia do SIWZ
zapisu dotyczącego wydzielenia odrębnych stanowisk, Zamawiający uznaje za bezzasadny.

6) Zamawiający uznaje zarzut Protestującego w zakresie obowiązku sprawowania nadzoru
nad sposobem realizacji bonów żywieniowych i dokonania stosownej modyfikacji SIWZ
poprzez wprowadzenie w SIWZ w Załączniku nr 1 Szczegółowy zakres zamówienia, a także
w Załączniku nr 4 Istotne postanowienia, które zostaną wprowadzone do umowy zapisu
dotyczącego zastrzeżenia przeprowadzania przez Zamawiającego okresowych kontroli
sposobu realizacji bonów żywieniowych.

7) Zarzut dotyczący wyłączenia możliwości działania placówek umiejscowionych na terenie
zakładu pracy -Zamawiający uznaje za bezzasadny.
Zamawiający wyjaśnia, iż przez placówkę handlową dostępną dla ogółu konsumentów
rozumie placówkę dostępną dla ogółu pracowników Zamawiającego, uprawnionych do
otrzymania posiłków profilaktycznych.

8) Zamawiający oddala zarzut dotyczący "co najmniej miesięcznego" terminu ważności
bonów żywieniowych. Zasady wydawania i rozliczania posiłków profilaktycznych są zgodne
z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku (Dz. U. nr 60 poz. 279)
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów.
Podkreślić należy fakt, iż aktualnie obowiązujące "kartki" realizowane przez pracowników
Zamawiającego wydawane są pracownikom przed miesiącem ich realizacji i mają termin
ważności do końca miesiąca następującego po miesiącu ich wydania i to pracownik
decyduje kiedy je zrealizuje w celu przyrządzenia posiłku.

9) Zarzut dotyczący braku zastrzeżenia, iż bony na posiłki profilaktyczne winny być imienne
Zamawiający oddala jako bezzasadny.

Zaznaczyć należy, iż pracownik uprawniony do otrzymania bonów, zobowiązany będzie do
potwierdzenia odbioru bonów (kuponów) na imiennym wykazie w momencie odbioru bonów.

10) Zamawiający nie widzi sprzeczności w zapisach pkt X. l b) i pkt XII. 2 SIWZ. Wykonawca
zobowiązany będzie do spełnienia warunku udziału w postępowaniu zgodnie z pkt X l b), tj.
musi dysponować siecią punktów (placówek) handlowych i gastronomicznych akceptujących
bony żywieniowe, oferujących w sprzedaży produkty spożywcze i gotowe posiłki na terenie
Miasta Ruda Śląska '" i w celu potwierdzenia tego warunku zobowiązany będzie do
przedstawienia szczegółowego wykazu punktów (placówek) handlowych i gastronomicznych,
którymi dysponuje na terenie województwa śląskiego, ale przede wszystkim zgodnie
z załącznikiem nr 6 do SIWZ na terenie Miasta Ruda Śląska.
Podkreślić należy, iż zgodnie z pkt XXI Kryteria oceny ofert ppkt 2.ocenie podlegać będzie
ilość punktów (placówek) handlowych i gastronomicznych ogółem na terenie miasta Ruda
Śląska, które to ilości Wykonawca zobowiązany będzie podać w Formularzy Ofertowym.

11) Zarzut Protestującego dotyczący utożsamiania przez Zamawiającego bonu z bonusem
i w efekcie zmierzaniem do wydawania pracownikom w formie znaków legitymacyjnych
ekwiwalentu pieniężnego, co jak podnosi Protestujący jest sprzeczne z § 8 Rozporządzenia
Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku (Dz. U. nr 60 poz. 279) Zamawiający uznaje jako
bezzasadny. Zamawiający konstruując Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia uznał,
że z uwagi na to, iż wyrazy bon, kupon, talon są synonimami, istotne przy zdefiniowaniu
przedmiotu zamówienia jest rozszerzenie "żywieniowy" oraz to, by znak legitymacyjny tu
nazywany bonem (kuponem, talonem czy bonusem) żywieniowym umożliwił pracownikowi
nabycie gorących posiłków profilaktycznych lub produktów do jego samodzielnego
przygotowania. Zamawiający, zgodnie z art. 30 ust. 7 UPzp do opisu przedmiotu zamówienia
zastosował nazwę i kod określony we Wspólnym Słowniku Zamówień CPY-tutaj kod
22867000-5 Talony na posiłki -wskazując tym samym w sposób absolutnie jednoznaczny co
jest przedmiotem zamówienia.

Zaznaczyć należy, iż talon, bon żywieniowy (znak legitymacyjny) to rodzaj dokumentu
upoważniający do odbioru artykułów spożywczych lub gorącego posiłku, nie mieści się
w definicji towaru w rozumieniu art. 2 pkt 6 ustawy o VAT a przede wszystkim nie jest
odpowiednikiem pieniądza
Mając na uwadze powyższe rozstrzygnięcie, Zamawiający dokona niezbędnych modyfikacji
SIWZ po ostatecznym rozstrzygnięciu protestu zgodnie z dyspozycją art. 183 ustęp 5 pkt 2.

W dniu 30.10.2008 r. Odwołujący wniósł odwołanie.
Jednocześnie wniósł o unieważnienie niniejszego postępowania o udzielenie zamówienia
publicznego.

Odwołujący zarzuca Zamawiającemu naruszenie następujących przepisów prawa:


- art. 7 ust. 1 ustawy - Prawo zamówień publicznych poprzez sformułowanie zapisów SIWZ
zawierających uchybienia wskazane w proteście Odwołującego z dnia 10.10.2008 r.,
powodując naruszenie zasady uczciwej konkurencji oraz równe traktowanie wykonawców,
- art. 29 ust. 1 i 2 ustawy - Prawo zamówień publicznych poprzez sformułowanie zapisów
SIWZ zawierających uchybienia wskazane w proteście Odwołującego z dnia 10.10.2008 r.
powodując określenie przedmiotu zamówienia w sposób niejednoznaczny i nie
wyczerpujący, za pomocą niedostatecznie dokładnych i zrozumiałych określeń, bez
uwzględnienia wszystkich wymagań i okoliczności mogących mieć wpływ na sporządzenie
oferty oraz w sposób utrudniający uczciwą konkurencję,

-art. 30 ust. 7 ustawy - Prawo zamówień publicznych poprzez użycie do opisu przedmiotu
zamówienia niewłaściwej nazwy i kodu określonego we Wspólnym Słowniku Zamówień,

-art. 232 Kodeksu pracy poprzez niezapewnienie pracownikom Zamawiającego
zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie odpowiednich posiłków
i napojów profilaktycznych,

-§1,2,6 i 8 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych
posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) poprzez brak zastrzeżenia w SIWZ, że realizacja
posiłków profilaktycznych powinna być zgodna z w/w postanowieniami wspomnianego
rozporządzenia,

-art. 61 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr
171, poz. 1225) poprzez brak zastrzeżenia w SIWZ o obowiązku posiadania przez
wykonawców zatwierdzenia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do
wykonywania działalności objętej przedmiotem zamówienia jako działalności polegającej na
wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, nieobjętych urzędową
kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,

-art. 2 pkt 6, art. 106 ust. 1 oraz art. 86 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od
towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późno zm.) poprzez dokumentowanie dostaw
bonów na posiłki profilaktyczne w formie not księgowo-obciążeniowych, a nie w formie faktur
VAT.

Odwołanie zawiera uzasadnienie faktyczne i prawne jak w proteście.


Skład orzekający Izby ustalił i zważył, co następuje

Odwołanie nie zasługuje na uwzględnienie.

Przedmiotem wniesionego odwołania jest zaskarżenie treści SIWZ na zamówienie publiczne
w trybie przetargu nieograniczonego na "Dostawę bonów żywieniowych na realizację
posiłków profilaktycznych w okresie 12 miesięcy oraz zapewnienie realizacji tych bonów
w punktach (placówkach) handlowych i gastronomicznych dla pracowników Kompanii
Węglowej S.A. Oddział KWK "Halemba-Wirek".

Odwołujący wskazał na naruszenie w treści SIWZ następujących przepisów prawa :

1. art. 7 ust. 1 ustawy - Prawo zamówień publicznych poprzez sformułowanie zapisów
SIWZ zawierających uchybienia wskazane w proteście Odwołującego z dnia
10.10.2008 r., powodując naruszenie zasady uczciwej konkurencji oraz równe
traktowanie wykonawców,

2. art. 29 ust. 1 i 2 ustawy - Prawo zamówień publicznych poprzez sformułowanie
zapisów SIWZ zawierających uchybienia wskazane w proteście Odwołującego z
dnia 10.10.2008 r. powodując określenie przedmiotu zamówienia w sposób
niejednoznaczny i nie wyczerpujący, za pomocą niedostatecznie dokładnych i
zrozumiałych określeń, bez uwzględnienia wszystkich wymagań i okoliczności
mogących mieć wpływ na sporządzenie oferty oraz w sposób utrudniający uczciwą
konkurencję,

3. art. 30 ust. 7 ustawy - Prawo zamówień publicznych poprzez użycie do opisu
przedmiotu zamówienia niewłaściwej nazwy i kodu określonego we Wspólnym
Słowniku Zamówień,

4. art. 232 Kodeksu pracy poprzez niezapewnienie pracownikom Zamawiającego
zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie odpowiednich
posiłków i napojów profilaktycznych,

5. § 1,2,6 i 8 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie
profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279) poprzez brak
zastrzeżenia w SIWZ, że realizacja posiłków profilaktycznych powinna być zgodna
z w/w postanowieniami wspomnianego rozporządzenia,

6. art. 61 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.
U. Nr 171, poz. 1225) poprzez brak zastrzeżenia w SIWZ o obowiązku posiadania
przez wykonawców zatwierdzenia Państwowego Powiatowego Inspektora
Sanitarnego do wykonywania działalności objętej przedmiotem zamówienia jako
działalności polegającej na wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia
zwierzęcego, nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej,

7. art. 2 pkt 6, art. 106 ust. 1 oraz art. 86 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r.
o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 z późno zm.) poprzez
dokumentowanie dostaw bonów na posiłki profilaktyczne w formie not księgowo-
obciążeniowych, a nie w formie faktur VAT.
W złożonym proteście i w odwołaniu przedstawił następujące zarzuty:

1. brak zastrzeżenia, że realizacja posiłków profilaktycznych powinna być zgodna
z postanowieniami wydanego na podstawie art. 232 k. p. Rozporządzenia Rady
Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów
(Dz. U. 1996r. Nr 60, poz. 279), zwanego dalej rozporządzeniem, pomimo że
Zamawiający jest zobowiązany do wydawania przedmiotowych posiłków zgodnie
z przywołanymi przepisami. Na powyższy zarzut Zamawiający ustosunkował się
w następujący sposób. Zamawiający w istocie nie zamieścił w SIWZ zastrzeżenia, że
realizacja posiłków profilaktycznych powinna być zgodna z postanowieniami
wydanego na podstawie art. 232 Kodeksu pracy Rozporządzenia Rady Ministrów
z dnia 28 maja 1996 roku (Dz. U. nr 60 poz. 279) w sprawie profilaktycznych posiłków
i napojów, jednakże wynika to z faktu, iż przedmiotem zamówienia jest dostawa
bonów żywieniowych, a nie posiłków profilaktycznych. Wobec powyższego zarzut jest
bezzasadny. Skład orzekający Izby podziela stanowisko Zamawiającego, ponieważ
przedmiotem zamówienia jest dostawa bonów z zapewnieniem ich realizacji, a nie
dostawa bezpośrednio Zamawiającemu posiłków profilaktycznych. O przedmiocie

zamówienia świadczą również zapisy SIWZ o warunkach udziału w postępowaniu.
W Cz. X SIWZ „Warunki wymagane od Wykonawców ubiegających się o zamówienie
publiczne” Zamawiający postanowił, że o zamówienie ubiegać się mogą wykonawcy,
którzy w okresie ostatnich trzech lat wykonali dostawy bonów żywieniowych o łącznej
wartości nie mniejszej niż 2 500 000,00 zł. W kolejnym punkcie postawił Zamawiający
wymóg dodatkowy: dysponowanie siecią punktów handlowych i gastronomicznych
akceptujących bony żywieniowe, oferujących w sprzedaży produkty spożywcze
i gotowe posiłki. Z zapisu tego warunku wynika, że przedmiotem sprawdzenia może
być fakt akceptacji bonów, a nie sprawdzanie czy placówka ta spełnia wszelkie
wymogi do prowadzenia przez nią działalności w tym czy spełnia wymogi sanitarne.
Kolejne warunki, które może sprawdzać Zamawiający, z uwagi na treść SIWZ, to np.:
15 miejsc siedzących, stacjonarność obiektu, czy dostępność dla ogółu
konsumentów. Ponadto zamówienie określa, że chodzi o posiłki profilaktyczne co
powoduje, że wskazane przepisy przez Odwołującego obowiązują z mocy prawa,
jako przepisy bezwzględnie obowiązujące. Ponadto Zamawiający w rozstrzygnięciu
protestu zobowiązał się do weryfikacji treści SIWZ w zakresie sprawowania nadzoru
nad realizacją zamówienia przez placówki wytypowane przez wykonawcę dostawy
bonów. Przyczyną nie uwzględnienia zarzutu jest również brak wykazania przez
Odwołującego uszczerbku jego interesu prawnego, w uzyskaniu zamówienia,
poprzez brak wskazania w SIWZ wymienionych powyżej przepisów prawa, czego
wymaga art. 179 ust.1 ustawy Pzp.
2. zamawiający nie zastrzegł, aby posiłek lub produkty, z których uprawniony pracownik
samodzielnie przygotuje posiłek, zawierały 50-55 % węglowodanów, 30 - 35 %
tłuszczów, 15 % białek oraz posiadały wartość kaloryczną około 1000 kcal, tym
samym zamawiający dopuścił możliwość dostarczenia posiłków lub produktów
o innych niż prawidłowe wskaźniki kaloryczności i wartości odżywczych, co jest
sprzeczne z § 2 ust. 1 rozporządzenia i dodatkowo powoduje, że oferty będą
dotyczyć różnych jakościowo produktów i nie będą przez to porównywalne. Na
powyższy zarzut Zamawiający ustosunkował się w następujący sposób. Zarzut jest
bezzasadny. Brak takiego zapisu wynika z tego, iż przedmiotem zamówienia jest
dostawa bonów żywieniowych, a nie przygotowywanie i wydawanie gorącego posiłku,
bądź zestawów śniadaniowych. Skład orzekający Izby podziela stanowisko
Zamawiającego, ponieważ przedmiotem zamówienia jest dostawa bonów
z zapewnieniem ich realizacji, a nie dostawa bezpośrednio Zamawiającemu posiłków
profilaktycznych. Przyczyną nie uwzględnienia zarzutu jest również brak wykazania
przez Odwołującego uszczerbku jego interesu prawnego, w uzyskaniu zamówienia,

poprzez brak wskazania w SIWZ wymienionych powyżej przepisów prawa, czego
wymaga art. 179 ust.1 ustawy Pzp.
3. zamawiający dopuścił jako formę dokumentowania dostaw bonów na posiłki
profilaktyczne lub wydanie produktów do ich przygotowania w formie not księgowych,
pomimo, że dostarczanie przez podmioty zewnętrzne posiłków profilaktycznych lub
produktów do ich przygotowania objęte jest regulacją zawartą w ustawie z dnia 11
marca 2004 roku o podatku dochodowym od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535
ze zm.), co skutkuje obowiązkiem dokumentowania tych czynności fakturami VAT,
ponadto noty księgowe nie muszą mieć szczegółowo wyspecyfikowanych pozycji, co
jest sprzeczne z § 2 ust. 1 rozporządzenia, gdyż zamawiający pomimo ciążącego na
nim obowiązku nie będzie kontrolował czy uprawniony pracownik otrzymał posiłek
profilaktyczny lub produkty do jego przygotowania o prawidłowych wskaźnikach
kaloryczności i wartościach odżywczych. Na powyższy zarzut Zamawiający
ustosunkował się w następujący sposób. Zarzut dotyczący form dokumentowania
dostaw bonów na posiłki profilaktyczne w formie not księgowo-obciążeniowych
Zamawiający uznaje za bezpodstawny. Zgodnie z SIWZ przedmiotem zamówienia
jest dostawa bonów żywieniowych na realizację posiłków profilaktycznych w okresie
12 miesięcy oraz zapewnienie realizacji tych bonów w punktach handlowych
i gastronomicznych dla pracowników KW S.A. Oddział KWK Halemba-Wirek. Jak
wynika z powyższego postępowaniem przetargowym objęta jest dostawa bonów na
posiłki profilaktyczne, a nie dostawa towarów w formie posiłków profilaktycznych lub
produktów do ich przygotowania. Bon z zasady pełni funkcję płatniczą i umożliwia
nabycie towarów do określonej kwoty. Należy go zatem postrzegać jako kwit służący
do nabycia danych produktów. Zatem bonu nie można zaliczyć do towarów
w rozumieniu ustawy o VAT. Zgodnie bowiem z art. 2 pkt 6 ustawy o VAT przez
towary rozumie się rzeczy ruchome, jak również wszelkie postacie energii, budynki
i budowle lub ich części, będące przedmiotem czynności podlegających
opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług, które są wymienione w klasyfikacjach
wydanych na podstawie przepisów o statystyce publicznej, a także grunty. Mając
powyższe na uwadze, należy zatem stwierdzić, iż dostawa bonów żywieniowych na
realizacje posiłków profilaktycznych nie podlega opodatkowaniu podatkiem od
towarów i usług. Wskazać należy, iż zgodnie z art. 106 ust. 1 ustawy, podatnicy,
o których mowa wart. 15, są obowiązani wystawić fakturę stwierdzającą
w szczególności dokonanie sprzedaży, datę dokonania sprzedaży, cenę jednostkową
bez podatku, podstawę opodatkowania, stawkę i kwotę podatku, kwotę należności
oraz dane dotyczące podatnika i nabywcy. Przepis ten nakłada na podatników
obowiązek wystawienia faktury VAT w przypadku dokonania czynności

podlegających opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług. Dostawa bonów
żywieniowych nie powoduje powstania obowiązku podatkowego w zakresie podatku
od towarów i usług, w związku z czym czynność ta nie skutkuje obowiązkiem
wystawienia faktury VAT. Oznacza to, że nota księgowa jest właściwym dowodem dla
udokumentowania w/w czynności. Zatem zarzut w kwestii dotyczącej
dokumentowania dostawy bonów żywieniowych w formie not księgowych należy
uznać za bezzasadny. Skład orzekający Izby podziela stanowisko Zamawiającego,
ponieważ przedmiotem zamówienia jest dostawa bonów z zapewnieniem ich
realizacji, a nie dostawa bezpośrednio Zamawiającemu posiłków profilaktycznych.
Poza tym bon jest swego rodzaju środkiem płatniczym, a nie towarem. Towarem jest
posiłek profilaktyczny realizowany przez wytypowaną placówkę handlową lub
gastronomiczną, która wydając pracownikowi paragon fiskalny specyfikuje towar wraz
z podaniem ceny netto, podatku vat oraz ceny brutto. śądanie wystawiania faktur
VAT Zamawiającemu powodowałoby powtórne naliczanie podatku VAT za już
zrealizowany bon towarowy, od którego naliczono podatek VAT. Z powyższych
względów zarzut w ocenie Izby jest niezasadny.
4. zamawiający nie zastrzegł, aby oferenci posiadali wynikające z art. 61 ustawy z dnia
25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171 poz.
1225) zatwierdzenie Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego do
wykonywania działalności objętej przedmiotem przetargu, jako działalności
polegającej na wprowadzaniu do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego,
nieobjętych urzędową kontrolą organów Inspekcji Weterynaryjnej. Na powyższy
zarzut Zamawiający ustosunkował się w następujący sposób. Przedmiotem
zamówienia jest dostawa bonów żywieniowych na realizację posiłków
profilaktycznych. Wykonawcy biorący udział w postępowaniu powinni być emitentami
znaków legitymacyjnych, które następnie realizowane będą przez beneficjantów
(pracowników) w punktach (placówkach) handlowych i gastronomicznych. Wobec
powyższego zarzut dotyczący, obowiązku posiadania przez Wykonawców biorących
udział w przedmiotowym postępowaniu zatwierdzenia Państwowego Powiatowego
Inspektora Sanitarnego do wykonywania działalności polegającej na wprowadzaniu
do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego, wynikającego z art. 61 ustawy z dnia
25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. nr 171 poz.
1225) jest bezzasadny, z uwagi na to, iż nie dotyczy przedmiotu zamówienia. Skład
orzekający Izby podziela stanowisko Zamawiającego, ponieważ przedmiotem
zamówienia jest dostawa bonów z zapewnieniem ich realizacji, a nie dostawa
bezpośrednio Zamawiającemu posiłków profilaktycznych. Z powyższych względów
zarzut w ocenie Izby jest niezasadny.

5. zamawiający określił w pkt X.l b SIWZ jako możliwy obszar działania punktów
gastronomicznych lub handlowych obszar miasta Ruda Śląska, co jest sprzeczne z
§ 2 ust. 2 rozporządzenia ponieważ tak określony obszar (ze względu na swoją
rozległość) faktycznie uniemożliwia uprawnionym pracownikom spożycie posiłku lub
otrzymanie odpowiednich produktów do jego przygotowania w czasie godzin pracy,
chociaż zamawiający powinien dopuścić tylko tych oferentów, którzy posiadają punkty
zlokalizowane w bliskiej odległości od· miejsca wykonywania przez pracownika pracy
lub będą wydawali posiłki lub produkty niezbędne do ich przygotowania w lokalu
udostępnionym przez zamawiającego na terenie zakładu pracy. Na powyższy zarzut
Zamawiający ustosunkował się w następujący sposób. Zarzut dotyczący
sprzeczności określenia przez Zamawiającego SIWZ pkt X ppkt 1 b) obszaru
działania punktów gastronomicznych i handlowych z § 2 ust 2 Rozporządzenia Rady
Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku (Dz. U. nr 60 poz. 279) w sprawie
profilaktycznych posiłków i napojów jest bezzasadny. Zamawiający w Warunkach
wymaganych od Wykonawców ubiegających się o zamówienie publiczne w pkt X l b)
SIWZ postawił warunek dysponowania siecią punktów ((placówek) handlowych
i gastronomicznych akceptujących bony żywieniowe, oferujących w sprzedaży
produkty spożywcze i gotowe posiłki na terenie Miasta Ruda Śląska. Zgodnie
z treścią Rozporządzenia pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym
w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze względów
profilaktycznych, w formie jednego dania gorącego. W § 2. ust. 2 cytowanego
rozporządzenia ustawodawca przewiduje dwie możliwości realizacji zobowiązania,
w przypadku gdy pracodawca nie ma możliwości wydawania posiłków ze względu na
rodzaj wykonywanej przez pracownika pracy lub ze względów organizacyjnych, tj.: a)
korzystanie z takich posiłków w punktach gastronomicznych, b) przyrządzanie
posiłków przez pracownika we własnym zakresie z otrzymanych produktów.
Rozporządzenie nie określa w jakiej odległości od miejsca wykonywania pracy przez
pracownika powinny być zlokalizowane punkty handlowe, z których pracownik
przyrządzi posiłek we własnym zakresie. Ponadto należy podkreślić, iż specyfika
pracy w górnictwie, pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie
uciążliwych, którym przysługuje prawo do posiłku profilaktycznego, często
uniemożliwia, również ze względów organizacyjnych, sposobność spożycia gorącego
posiłku w czasie pracy. Skład orzekający Izby podziela stanowisko Zamawiającego,
który w sposób wyczerpujący i zgodny z obowiązującymi w tym zakresie przepisami,
odrzucił niniejszy zarzut. Z powyższych względów zarzut w ocenie Izby jest
niezasadny.

6. zamawiający, określając w pkt X.l b definicję placówki handlowej, bezpodstawnie
wyłączył z jej zakresu znaczeniowego te placówki, w stosunku do których występuje
ograniczona dostępność konsumentów, tym samym wyłączył możliwość działania
palcówek, które poprzez swoje umiejscowienie na terenie zakładu pracy
zamawiającego mają ograniczoną dostępność klientów tylko do pracowników
zamawiającego, co oznacza, że zamawiający wyłączył najbardziej prawidłową formę
wydawania uprawnionym pracownikom produktów do przygotowania posiłków
profilaktycznych w miejscu i czasie ich pracy. Na powyższy zarzut Zamawiający
ustosunkował się w następujący sposób Zarzut dotyczący wyłączenia możliwości
działania placówek umiejscowionych na terenie zakładu pracy -Zamawiający uznaje
za bezzasadny. Zamawiający wyjaśnia, iż przez placówkę handlową dostępną dla
ogółu konsumentów rozumie placówkę dostępną dla ogółu pracowników
Zamawiającego, uprawnionych do otrzymania posiłków profilaktycznych. Skład
orzekający Izby podziela stanowisko Zamawiającego, ponieważ nie można inaczej
interpretować zapisu jak placówka ogólnie dostępna, to taka placówka, która obsłuży
pracowników zamawiającego. Skoro Odwołujący świadczy usługi na terenie zakładów
Zamawiającego to jego placówka jest dostępna dla pracowników Zamawiającego
w szczególności, a taki jest cel zamówienia, aby zapewnić posiłki profilaktyczne dla
pracowników, a nie osób innych niż pracownicy. Z powyższych względów zarzut
w ocenie Izby jest niezasadny.
7. zamawiający dopuścił w pkt X.l b SIWZ możliwość realizowania bonów
w ogólnodostępnych punktach gastronomicznych lub handlowych bez konieczności
wydzielenia odrębnych stanowisk z odrębną kasą rejestrującą, co jest sprzeczne
z § 2 ust. l rozporządzenia ponieważ uprawnieni pracownicy będą mogli spożywać
posiłki lub będą otrzymywali produkty, które nie będą spełniały prawidłowych
wskaźników kaloryczności i wartości odżywczych, co więcej w przypadku wydania
produktów nie muszą to być nawet produkty żywnościowe, tym samym zamawiający
nie ma żadnego nadzoru nad sposobem realizacji ciążącego na nim obowiązku
dostarczenia posiłków profilaktycznych lub produktów do ich przygotowania, skoro
wykonawca nie będzie musiał szczegółowo wyspecyfikować co dany pracownik
otrzymał za dostarczony bon. Na powyższy zarzut Zamawiający ustosunkował się
w następujący sposób. Zamawiający stwierdza, iż nie ma potrzeby wydzielenia
odrębnych stanowisk z odrębną kasą rejestrującą w celu realizacji bonów
w placówkach handlowych i gastronomicznych wobec powyższego zarzut
Protestującego, dotyczący konieczności wprowadzenia do SIWZ zapisu dotyczącego
wydzielenia odrębnych stanowisk, Zamawiający uznaje za bezzasadny. Skład
orzekający Izby podziela stanowisko Zamawiającego, ponieważ przedmiotem

zamówienia jest dostawa bonów z zapewnieniem ich realizacji, a nie dostawa
bezpośrednio Zamawiającemu posiłków profilaktycznych. Przyczyną nie
uwzględnienia zarzutu jest również brak wykazania przez Odwołującego uszczerbku
jego interesu prawnego, w uzyskaniu zamówienia, poprzez możliwość realizowania
bonów w ogólnodostępnych punktach gastronomicznych lub handlowych bez
konieczności wydzielenia odrębnych stanowisk z odrębną kasą rejestrującą, czego
wymaga art. 179 ust.1 ustawy Pzp.
8. zamawiający postawił w pkt XII.4 SIWZ warunek, że bony na posiłki profilaktyczne
muszą mieć co najmniej miesięczny okres ważności, przez co zamawiający dopuścił
możliwość ich kumulacji, co jest niezgodne z § 6 ust. 1 rozporządzenia
nakazującego, aby posiłki były wydawane uprawnionym pracownikom tylko
i wyłącznie w dniach wykonywania przez nich prac uzasadniających ich wydanie. Na
powyższy zarzut Zamawiający ustosunkował się w następujący sposób. Zamawiający
oddala zarzut dotyczący "co najmniej miesięcznego" terminu ważności bonów
żywieniowych. Zasady wydawania i rozliczania posiłków profilaktycznych są zgodne
z Rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku (Dz. U. nr 60 poz. 279)
w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Podkreślić należy fakt, iż aktualnie
obowiązujące "kartki" realizowane przez pracowników Zamawiającego wydawane są
pracownikom przed miesiącem ich realizacji i mają termin ważności do końca
miesiąca następującego po miesiącu ich wydania i to pracownik decyduje kiedy je
zrealizuje w celu przyrządzenia posiłku. Skład orzekający Izby podziela stanowisko
Zamawiającego Przyczyną nie uwzględnienia zarzutu jest również brak wykazania
przez Odwołującego uszczerbku jego interesu prawnego, w uzyskaniu zamówienia,
poprzez warunek, że bony na posiłki profilaktyczne muszą mieć co najmniej
miesięczny okres ważności, czego wymaga art. 179 ust.1 ustawy Pzp.
9. zamawiający nie zastrzegł, aby bony na posiłki profilaktyczne były imienne przez co
mogą one być wykorzystane przez inne osoby niż uprawnieni pracownicy, a nawet
mogą być przedmiotem obrotu, co jest sprzeczne z ideą posiłków, które mają
rekompensować wyłącznie uprawnionemu pracownikowi uciążliwość jego pracy ze
względu na wysiłek fizyczny, temperaturę czy miejsce wykonywania pracy. Na
powyższy zarzut Zamawiający ustosunkował się w następujący sposób. Zarzut
dotyczący braku zastrzeżenia, iż bony na posiłki profilaktyczne winny być imienne
Zamawiający oddala jako bezzasadny. Zaznaczyć należy, iż pracownik uprawniony
do otrzymania bonów, zobowiązany będzie do potwierdzenia odbioru bonów
(kuponów) na imiennym wykazie w momencie odbioru bonów. Skład orzekający Izby
podziela stanowisko Zamawiającego. Przyczyną nie uwzględnienia zarzutu jest
również brak wykazania przez Odwołującego uszczerbku jego interesu prawnego,

w uzyskaniu zamówienia, poprzez warunek, że bony na posiłki profilaktyczne nie są
imienne, czego wymaga art. 179 ust.1 ustawy Pzp.
10. sprzeczność postanowień pkt. X.l b z pkt XII.2 SIWZ ponieważ zamawiający raz
wymaga aby oferenci dysponowali siecią placówek na terenie województwa
śląskiego, a raz na terenie miasta Ruda Śląska. Na powyższy zarzut Zamawiający
ustosunkował się w następujący sposób. Zamawiający nie widzi sprzeczności
w zapisach pkt X. l b) i pkt XII. 2 SIWZ. Wykonawca zobowiązany będzie do
spełnienia warunku udziału w postępowaniu zgodnie z pkt X l b) tj. musi dysponować
siecią punktów (placówek) handlowych i gastronomicznych akceptujących bony
żywieniowe, oferujących w sprzedaży produkty spożywcze i gotowe posiłki na terenie
Miasta Ruda Śląska '" i w celu potwierdzenia tego warunku zobowiązany będzie do
przedstawienia szczegółowego wykazu punktów (placówek) handlowych
i gastronomicznych, którymi dysponuje na terenie województwa śląskiego, ale przede
wszystkim zgodnie z załącznikiem nr 6 do SIWZ na terenie Miasta Ruda Śląska.
Podkreślić należy, iż zgodnie z pkt XXI Kryteria oceny ofert ppkt 2.ocenie podlegać
będzie ilość punktów (placówek) handlowych i gastronomicznych ogółem na terenie
miasta Ruda Śląska, które to ilości Wykonawca zobowiązany będzie podać
w Formularzy Ofertowym. Skład orzekający Izby podziela stanowisko
Zamawiającego, pomimo zaistnienia wskazanej przez Odwołującego rozbieżności,
która stanowi omyłkę w nazewnictwie terenu, na którym mają być zlokalizowane
placówki. Sformułowanie „województwo śląskie” należy interpretować w kontekście
pozostałych zapisów SIWZ jako „miasto Ruda Śląska”. Z uwagi na powyższe zarzut
nie zasługuje na uwzględnienie.
11. przyjęta przez zamawiającego formuła dostarczenia bonów na realizację posiłków
profilaktycznych lub produktów do ich przygotowania przy uwzględnieniu ww.
zastrzeżeń oraz okoliczności, że zamawiający utożsamia bony z bonusami,
w rzeczywistości oznacza, że zamawiający zmierza do wydania pracownikom
w formie znaków legitymacyjnych ekwiwalentu pieniężnego, co jest sprzeczne z § 8
rozporządzenia. Na powyższy zarzut Zamawiający ustosunkował się w następujący
sposób Zarzut Protestującego dotyczący utożsamiania przez Zamawiającego bonu
z bonusem i w efekcie zmierzaniem do wydawania pracownikom w formie znaków
legitymacyjnych ekwiwalentu pieniężnego, co jak podnosi Protestujący jest sprzeczne
z § 8 Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 maja 1996 roku (Dz. U. nr 60 poz.
279) Zamawiający uznaje jako bezzasadny. Zamawiający konstruując Specyfikację
Istotnych Warunków Zamówienia uznał, że z uwagi na to, iż wyrazy bon, kupon, talon
są synonimami, istotne przy zdefiniowaniu przedmiotu zamówienia jest rozszerzenie
"żywieniowy" oraz to, by znak legitymacyjny tu nazywany bonem (kuponem, talonem

czy bonusem) żywieniowym umożliwił pracownikowi nabycie gorących posiłków
profilaktycznych lub produktów do jego samodzielnego przygotowania. Zamawiający,
zgodnie z art. 30 ust. 7 UPzp do opisu przedmiotu zamówienia zastosował nazwę
i kod określony we Wspólnym Słowniku Zamówień CPV-tutaj kod 22867000-5 Talony
na posiłki -wskazując tym samym w sposób absolutnie jednoznaczny co jest
przedmiotem zamówienia. Zaznaczyć należy, iż talon, bon żywieniowy (znak
legitymacyjny) to rodzaj dokumentu upoważniający do odbioru artykułów
spożywczych lub gorącego posiłku, nie mieści się w definicji towaru w rozumieniu art.
2 pkt 6 ustawy o VAT a przede wszystkim nie jest odpowiednikiem pieniądza. Skład
orzekający Izby podziela stanowisko Zamawiającego. Przyczyną nie uwzględnienia
zarzutu jest również brak wykazania przez Odwołującego uszczerbku jego interesu
prawnego, w uzyskaniu zamówienia, poprzez nieuzasadnione przekonanie
Odwołującego, że bony nie są na posiłki profilaktyczne, tylko są ekwiwalentem
pieniężnym czego wymaga art. 179 ust.1 ustawy Pzp.

Izba nie przyjęła w poczet dowodów złożonych przez strony dokumentów na rozprawie :
1. zakładowy układ zbiorowy pracy z dn.26.11.1994r.
2. pismo zamawiającego z dnia 12.06.2008r. K 15/PS/609/08,
z uwagi na to, że nie stanowią one podstawy do rozstrzygnięcia sprawy.

Reasumując powyższe, zarzuty Odwołującego nie potwierdziły się.
Z powyższych względów Izba również nie stwierdziła naruszenia wskazanych przez
Odwołującego przepisów prawa.

O kosztach orzeczono stosownie do wyniku sprawy, zgodnie z art. 191 ust.6 i 7 ustawy Pzp.

Stosownie do art. 194 i 195 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. - Prawo zamówień publicznych
(Dz. U. z 2007 r. Nr 223, poz. 1655, z późn. zm.) na niniejszy wyrok - w terminie 7 dni od
dnia jego doręczenia - przysługuje skarga za pośrednictwem Prezesa Urzędu Zamówień
Publicznych do Sądu Okręgowego w Katowicach.

Przewodniczący:
………………………………

Członkowie:
………………………………

………………………………















_________

*
niepotrzebne skreślić